Hogyan lehet megszabadulni a cellulit a combok

0
1407
hogyan-lehet-megszabadulni-a-cellulit-a-combok

Mi jut eszedbe a narancsról? Nyugodtan mondd ki, nem vagy vele egyedül. Igen, a legtöbb nő korántsem a lédús, frissítő gyümölcsre gondol először a szó hallatán, hanem a mindennapjait megkeserítő narancsbőrre. Különösen most, bikiniszezon idején.

Miért gödrös a bőr?

Miért-gödrös-a-bőrCellulit, narancsbőr, karfiolos fenék és még folytathatnánk. Sokféleképpen nevezhetjük, ám tudjuk pontosan, hogy mit is jelent az a szó, hogy cellulit? Mi okozza a kialakulását és mit tehetünk ellene? Egyáltalán megakadályozhatjuk kialakulását? Dr. Szemerey Balázs István, a Plasztikai Sebész Társaság Esztétikai Szekciójának elnöke válaszolt a kérdésekre.
“A cellulit tulajdonképpen a bőr alatti zsírsejtek bőrön megjelenő és jól látható kitüremkedése. A zsírszövet közötti rostok a bőrt a mélyebb rétegek, az izomzat felé húzzák, ezáltal a bőr hepehupás, a narancs felszínéhez hasonló tapintású lesz. A narancsbőr leggyakrabban a fenék és a comb tájékán jelenik meg, mert itt vannak a legnagyobb zsírdepók, ám előfordulhat mellen és a hason is” – mondta Szemerey doktor.A cellulit okai
A cellulit kialakulása több okra vezethető vissza. Elsőként a helytelen táplálkozást kell megemlítenünk, melynek eredménye, hogy a salakanyagok egyfajta depónak használják a zsírszöveteket, és ott hosszú időre letáboroznak. A salakanyagok lerakódását, a nem megfelelő étkezés mellett, hormonális hatások is kiválthatják.

A narancsbőr kialakulásához a mozgásszegény életmód is hozzájárul. A felgyülemlett salakanyagok ugyanis kizárólag a nyirokrendszeren keresztül tudnak távozni a szervezetünkből. A nyirokrendszer azonban nem képes önállóan megtisztulni, mert a vérkeringéssel ellentétben, melyet a szív hajt, a nyirokkeringésnek nincs saját pumpája. A nyirokrendszer pumpájaként az izom szolgál, mely fokozza a nyirokkeringést, és növelni tudja annak hatékonyságát, vagyis rendszeres mozgással felgyorsíthatjuk a méreganyagok távozását.

És ha mindez nem lenne elég, vannak, akik “ajándékba” kapják a hepehupás bőrt, ugyanis a narancsbőr akár genetikai okokból is kialakulhat. Megelőzés, kezelés

Narancsbőr

Összegyűjtöttünk minden lényeges információt, amit az oldalunkon megtalál narancsbőr témakörben. Legyen szó okokról, tünetekről, panaszokról, kezelésről vagy éppen életmód-változtatásró
“Mint sok minden másra, a cellulit is igaz, hogy jobb megelőzni, mint kezelni. Hogy ne alakuljon ki, figyeljünk oda étrendünkre, fogyasszunk sok nyers zöldséget, gyümölcsöt, rostdús élelmiszereket, fehér húsokat. Igyunk sok vizet, teát és gyógyvizeket. A helyes táplálkozás mellett mozogjunk rendszeresen. Hatásos lehet mindemellett a méregtelenítés is, melyre akár egy kellemes szaunázás is megoldás lehet. A bátrabbak különböző léböjtökkel is segíthetnek szervezetüknek a tisztulásban”- mondta a szakember.

Ha a megelőzéssel elkéstünk, és a meglévő narancsbőrt szeretnénk megszüntetni, rengeteg módszer, krém és kezelés közül választhatunk. Szemerey doktor elmondta, hogy egyes kozmetikumok is segíthetnek a narancsbőr eltüntetésében, azonban fontos, hogy olyan terméket válasszunk, melyben a vérellátást serkentő összetevők vannak. Ha helyi kezelések mellett döntünk, akkor a krémekhez hasonlóan szintén elsőrendű a vérellátás fokozása. Segíthetnek tehát különféle nyirokmasszázsok, a nyirokáramlást segítő gépi kezelések és az aromaterápiás kezelések is.

a tömeg növekedése ellen a kialakulását cellulit

a-tömeg-növekedése-ellen-a-kialakulását-cellulitA testsúly gyarapodásával nő a narancsbőr kialakulásának esélye is. Így súlycsökkentéssel szintén tehetünk a cellulit megszüntetése érdekében. A tudatos, kontrollált étrend, a rendszeres mozgás, és a méregtelenítés tehát nemcsak a megelőzésben, de a kezelés során is fontos. Drasztikusabb fogyás érdekében dönthetünk zsírleszívás mellett is, amely kétféle módon is segít a narancsbőr eltüntetésében. Egyrészt redukálja a zsírsejtek számát, másrészt átszakítja a bőrt lefelé húzó rostokat.Ha pedig hormonális okokra vezethető vissza a narancsbőr kialakulása, akkor ezeket a hormonális panaszokat kell megszüntetni.

A cellulit kezelésénél tehát az okok megszüntetése a cél, felületi kezelésekkel sokszor csak időszakosan oldhatjuk meg a problémát. Ne felejtsük el, hogy különbözőek vagyunk. Így van, akinél egy-egy módszer önmagában is hatékony, de van, akinél egy összetett kúra, több kezelés, és teljes életmódváltás szükséges a probléma megoldására.
Hölgyeim, valljuk be, az egyik legnagyobb ellenségünk a narancsbőr, ami bárhol jelentkezhet, és sokan úgy gondolják, semmit nem lehet ellene tenni. Ismerjük meg közelebbről az ellenséget, hogy legyőzhessük!

A nők körében gyakori narancsbőr – mely elsősorban a fenéken és a combokon jelenik meg – kialakulása összetett folyamat, éppen ezért az eltüntetése is többtényezős. Vegyük hát szemügyre, hogy hatékonyan felvehessük ellene a harcot. Ádám Norbert személyi edzővel, okleveles vegyészmérnökkel jártuk körbe a témát!

Amikor egy új hölgy klienssel elkezd dolgozni, tapasztalatai szerint mindig ugyanazok a problémák és célok merülnek fel. A „miért jöttél hozzám” kérdésre a válasz mindig az, hogy:

fogyni,
izmosodni,
vagy: “a fenekemen, combomon feszesíteni, mert narancsbőrös”.

“Ilyenkor én mindig megnyugtatok mindenkit, hogy ezeken tudunk segíteni megfelelő edzéssel és étrenddel. Ez az alapja” – magyarázza a szakértő.
A bőr

Nézzük meg akkor részletesen. Bőrünk három rétegből áll, „kívülről befelé” felsorolva: hám, irha és bőralja.

A hámban található hámsejtek több rétegben helyezkednek el és így alakítanak ki egy védőréteget, mely egyben egy vízhatlan gátat is képez testünk és a környezet között. A legbelsőbb rétegekben újonnan osztódott, „fiatal” sejtek vannak, melyek, ahogy öregednek, egyre közelebb kerülnek a felszínhez, majd elhalnak és egy elszarusodott hámréteget képezek.

 

Mit tehetünk tehát?

Mit-tehetünk-tehátAz irhában elsősorban verejtékmirigyek, kapilláris érhálózat és nyirokerek, érzőidegek, valamint a szőrszálak tövei találhatóak. Az irha nagy részét kollagén rostokból álló kötőszövet alkotja. A bőraljában található a bőr alatti, vagy más néven „szubkután” zsírszövet. A szubkután zsírszövetben kevés ér található, elsődleges feladata testünk szigetelése. A narancsbőr más néven cellulit

Maga a folyamat, melynek során kialakul, igen összetett, számos tényező vesz benne részt:

a bőr mikroerei és a nyirokérhálózat
a kötőszövet (a sejtek közötti fehérjehálózat)
a felhalmozódott bőralatti zsírszövet ami „betüremkedik” az irhába

A narancsbőr egyik fő oka a felhalmozódott bőr alatti zsírszövet betüremkedése a bőr irhának nevezett rétegébe. Ennek eredményeként alakul ki a narancs héjára hasonlító jellegzetes szerkezet. Ha szeretnénk megszabadulni ettől, először is el kell tüntetnünk a fölösleges zsírszövetet.
Ha szép, formás combokat és kerek feneket szeretnénk, ahhoz nem csak a fölösleges zsírtól kell megszabadulni, de izmokat is kell építeni. Tudtad, hogy a dolgozó izmok közelében található zsírszövet több zsírt bont le, mint a távolabbi zsírszövetek? Ha megnöveljük az izmaink méretét, akkor a szebb forma mellett nagyobb mennyiségű zsír felszabadulását és elszállítását tudjuk elérni. Irány tehát az edzőterem és elő a súlyokkal!
A narancsbőr második leggyakoribb oka az adott terület nem megfelelő keringése. A keringés növelése fokozza a trigliceridek lebontása során felszabaduló termékek és melléktermékek elszállítását és az adott területről kivont zsír mennyiségét. Az edzéssel kombinálva bizonyos krémek és masszázsok képesek megnövelni az adott terület keringését, és ezzel segítenek megszabadulni a fölösleges zsírszövettől.